Vriendschap verbreken

VERSCHILLENDE VRIENDEN

Je zal niet met al je vrienden dezelfde band hebben. Zoals eerder aangegeven is ieder mens anders en vul je elkaar op een andere manier aan. Met de een kan je lekker vissen, want die praat niet zoveel en met de ander kan je hele avonden lullen over voetbal en vrouwen onder het genot van een biertje en barbecue. Ook zal de een wat geduldiger zijn en de ander je juist meetrekken naar allemaal activiteiten. Het is handig om een schare vrienden te hebben dan kun je precies je behoefte invullen van dat moment.

Nu is dat natuurlijk helemaal niet van tevoren uit te kienen, maar vaak ontstaat zoiets organisch. Je hebt vrienden die je regelmatig spreekt, maar er zijn ook vrienden die je misschien maar 1 keer per jaar spreekt. Het gevoel bij die vriendschappen is niet perse minder of meer. Het kan zelfs zo zijn dat de vriend van 1 keer per jaar een betere vriend is dan de vriend die je regelmatig spreekt. Het kan ook zo zijn dat je iemand nieuws ontmoet en daar al direct een heftige vriendschap voor voelt terwijl iemand die je al lang tot je vriendenkring rekent daar niet bij in de buurt komt.

 

VERBREKEN

Het verbreken van een vriendschap wordt ervaren als fysieke pijn. Er is een onderzoek geweest waarbij dit is aangetoond. De receptoren in de hersenen verwerken de verbreking/ afwijzing hetzelfde als fysieke pijn. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat vriendschap enorm diep kan zitten. Het is net als een liefdesrelatie, waarbij een gebroken hart het gezegde is wat wordt gebruik om weer te geven hoeveel pijn zoiets doet. Een vriendschap verbreken lijkt op het verbreken van een liefdesrelatie. Logisch ook, wie houdt er nou niet van z’n vrienden.

Het gebeurt vaak nadat 1 van de twee iets heeft geflikt. Of er in ieder geval de perceptie is dat de ander iets is aangedaan. Het kan ook zo zijn dat een vriendschap langzaam doodbloedt, dat heb je in eerste instantie niet door, maar na een tijdje denk je ineens hé, ik spreek die of die helemaal niet meer, hoe zou het met hem of haar zijn. Dan kan je ervoor kiezen om contact op te nemen of niet. Maar waarschijnlijk was het dan ook niet zo hecht.


Over ons
Wanneer maak je vrienden
Vriendschap tussen man en vrouw
Jalousie
Vriendschap verbreken