Vrienden maken geeft energie

Dingen die energieleveranciers je niet vertellen

Alle huishoudens met een woning in Nederland krijgen stroom en gas geleverd. De kans is dan ook groot dat jij met jouw huishouden aangesloten bent bij een van de grote energieleveranciers op de Nederlandse markt. 3 tot 4 grote partijen domineren het marktaandeel in Nederland van ruim 85% en zij willen natuurlijk de grootste blijven. Daarom geven ze je niet alle informatie over je energiecontract en zorgen zij hiermee dat je bij hun blijft aangesloten.

Niet oplettende klanten betalen meer

Wanneer je een nieuw energiecontract hebt afgesloten zal je dit voor een looptijd hebben gedaan van 1, 2 of 3 jaar. In deze periode staan je tarieven vast en hoef je dus niet zo vaak om te kijken naar je contract. Zodra je contract is afgelopen kan een energieleverancier er voor kiezen om je een verlengingsaanbod te doen. Je krijgt dan vaak een korting omdat je klant blijft. Let goed op waar deze korting op geldt. Vaak is dit namelijk alleen voor de kosten voor stroom, terwijl meer dan de helft van je energierekening uit kosten voor gas bestaat! Ook kan het alleen op de kale leveringskosten gelden, dus het leveringstarief voor gas en stroom zonder de belastingen. De helft van je energietarief bestaat uit belasting en dus heeft de korting totaal geen nut omdat ze met het verlengingsaanbod wel je tarieven verhogen.

Ook kunnen energieleveranciers er voor kiezen om niets te laten horen en ga je over op een variabel contract en ben je een ‘slapende klant’. Dit betekent dat je energietarieven automatisch omhoog gaan met de veranderingen op de markt en ook mee gaan in de standaard verhoging.

Gesjoemel met groene stroom

Groene stroom is tegenwoordig in opmars. Veel energieleveranciers adverteren hiermee, terwijl de stroom die zij leveren eigenlijk helemaal niet groen is. Vooral de grote partijen werken hiermee. Zij kopen namelijk groene stroom certificaten in bij landen die een overschot aan groene stroom hebben. Hiermee mogen energieleveranciers hun stroom verkopen als groene stroom, terwijl je helemaal geen groene stroom krijgt. Dit wordt ook wel ‘sjoemelstroom’ genoemd.

Let op je keuze tussen energieleveranciers

Let dus goed op wanneer je een keuze maakt tussen verschillende energieleveranciers. Je kunt vaak beter kiezen voor een kleine, onbekendere energieleverancier dan voor één van de grote energieleveranciers. De kleine leveranciers in Nederland werken eerlijker en je betaalt hier bijna niet mee aan de kosten voor reclame in tegenstelling tot de grote energieleveranciers. Meer weten? Neem dan eens een kijkje op https://www.consumind.nl