Maak vrienden met een Energielabel

In Nederland beschikt iedere woning over een energielabel. De Nederlandse overheid heeft dit energielabel namelijk in het leven geroepen om voor iedere woning eigenaar inzichtelijk te krijgen hoe energie zuinig of juist energie onzuinig de desbetreffende woning is. Niet alleen woonhuizen hebben een energielabel ook kantoorpanden of andere bouwwerken hebben een energielabel.
Een energielabel loopt van de letter A tot de letter G, A staat voor zeer zuinig en G staat voor zeer onzuinig. Een A label wordt ook wel eens het groene energielabel genoemd, en het G label het rode energielabel.
Het energielabel van nieuwbouw woningen is vaak groener dan dat van bestaande bouw, dit komt omdat in nieuwbouw woningen vaak al energiebewust is gebouwd en er gebruik is gemaakt van goed isolatie materiaal.
Het groen energielabel betekend niet alleen voor u als huidige woning eigenaar voordelen zoals minder energieverbruik en warmte verlies, maar mocht u uw woning willen verkopen en de kopende partij ziet dat de desbetreffende woning een groen label heeft, heeft dit ook voor deze partij veel voordelen.
Bij verkoop of verhuur van uw woning bent u verplicht het energielabel van uw woning definitief te maken. Het definitief maken van het label doet u via de rijksoverheid, u kunt dan via uw DigiD inloggen, de gegevens van uw woning controleren en/ of aanpassen en de gegevens verzenden. De gegevens worden gecontroleerd en na goedkeuring krijgt u het vernieuwde energielabel, de registratie van het vernieuwde energielabel gaat automatisch. Vergeet het definitief maken van het energielabel niet ! anders riskeert u een behoorlijke boete.
Wilt u het energielabel van uw woning verbeteren zijn er genoeg mogelijkheden. Veel woningen beschikken bijvoorbeeld iet over (goede) isolatie en mocht uw woning ook geen vloer, bodem, gevel of dakisolatie hebben dan is het een zeer goede manier om niet alleen uw energielabel te verbeteren maar ook te besparen op uw vaste lasten. Meer informatie hierover vindt u hier.